Friday, October 25, 2013

УЧЕБНИК ПУБЛИКУВА ПЕСЕН НА МИРОСЛАВ ГЕЧЕВ БЕЗ НЕГОВОТО СЪГЛАСИЕ

/Публикация от 24 часа, автор Стела Атанасова
“Само в България може да ти се случи песента ти да бъде включена в учебник по музика с официално издадено разрешение от Министерството на културата, но никой да не е потърсил автора за съгласие...”. Това написа Мирослав Гечев - композиторът на “Ти беше” на Руши Видинлиев, “Не изчезвай” на Невена Цонева и още много български хитове, на личната си страница във фейсбук. От близо 2 години той живее и работи в Англия. Наскоро решава да потърси своята песен “Тийнейджъри” в интернет. Музиката към нея е писал на 15 г., а текстът  е дело на Жива Кюлджиева. От мрежата Гечев научава, че произведението му е отпечатано в учебника по музика за 7-и клас на издателство “Просвета” от 2008 г. Още през 2001 г. музикантът е регистрирал песента си в “Музикаутор”. Тъй като към учебника има диск, Гечев е подал сигнал на сдружението за управление на авторските права. Освен това е наел адвокат, който проверява в Министерството на културата на какво основание творението му е отпечатано в изданието.
“В учебника съм посочен като автор, което значи, че в министерството трябва да има депозирано съгласие с моя подпис, за да се издаде удостоверение за тираж. Има и друг вариант - списъкът с включени произведения в сборника да е подаден с грешно съдържание или с грешно посочени автори с цел избягване уреждане на права”, обяснява Мирослав Гечев.
В момента композиторът очаква отговор от Министерството на културата. Каквото и да е становището, той ще се свърже с издателството и ще се опита да разреши въпроса извънсъдебно. Ако не успее, е твърдо решен да заведе дело, което не възнамерява да води в България. 
СТЕЛА АТАНАСОВА 

No comments:

Post a Comment