Saturday, November 16, 2013

РАЗГОВОР С АЛЕКСЕЙ

/из чат от facebook


Аз: Здравей Алекс, още ли харесваш Miley Cirus и One Direction? 

Алексей: Не още, а вече! А One Direction са феномени. Не може Sir Paul Mc Cartney да се изказва супер ласкаво за тях, а ти да им се подиграваш! Може вокално да не са нищо особено, но са абсолютен продукт! То е ясно, че са зле, ама хората ги харесват. Аз пък им се дразня, че текстовете им са насочени към дебели тийнейджърки. А как ги карат и невинно да се докосват за да хванат и гей аудиторията... 

Аз: Ами дано да излязат с някой хит най-накрая, ама такъв, емоционален хит, а не просто скъпа продукция. Права е Sinead O’Connor за Miley Cirus 

Алексей: Права е да! 

Аз: Скоро музиката ще е важна, а не толкова как се пипат One Direction! 

Алексей: Според мен се случва точно обратното. Масата иска неангажираща фонова музика. Аз: Не се случва обратното, защото хората искат музика, която наистина докосва. И всеки, който е истински успява много повече. Като Adele. Тя е история, а One Direction не са. 


Алексей: И One Direction са история за учебника по маркетинг. 


Аз: Така е, колко пари наляха в техния маркетинг. Само дето след 20 години хората няма да си спомнят за тях. Номера е тия песни да остават в главите на хората повече от 3 месеца. Споко, Miley Cirus няма да затрие музикалното дело на Mozart, гаранция ти давам! Само музиката има власт и ничие голо тяло не е по-могъщо от нея!

Saturday, November 2, 2013

SPOTIFY В БЪЛГАРИЯ

Spotify е една необходима за нашия пазар услуга, но за съжаление е все още недостъпна. Разбира се, ако потърсите достатъчно упорито в интернет ще намерите начини как да изпробвате платформата безплатно и от България. Интересен факт е, че въпреки "неразрешеното" използване на програмата, няма да ощетите любимите си артисти чиито музика прослушвате, а даже напротив - вашето удоволствие от слушането ще им донесе приход. 

Моя проверка установи, че голяма част от българската музика вече е достъпна в Spotify на териториите, където услугата е активна. Легално за прослушване се предлага огромна колекция от българска музика, която включва, както класическия естраден репертоар на Балкантон, така и всички нови модерни хитове. За това ако се намирате извън страната, това е един много удобен шанс да подкрепите българската музика по абсолютно безплатен за вас начин! 

След като успешно се наложи в Европа и Америка, преди броени месеци компанията разшири аудиторията си с нови държави, сред които Гърция и Турция. Това е добър знак, че може би скоро ще можем да се радваме на тази новост и в България, защото благодарение на иновативния си модел тя ще налее свежи пари в родния музикален бизнес. Като доказателство за това са внушителните 500 милиона долара, които компанията са изплатили от 2008-ма насам като отчисления на световната индустрия. До края на 2013-та се очаква сумата за артистите да достигне 1 милиард долара. Главна амбиция на екипа на Spotify е да събере всичката или поне почти всичката музика на света и да я направи достъпна навсякъде. В интервю за Wall Street Journal, шефът Daniel Ek смело съпоставя предимствата на платформата си с аналозите от Apple, Google и Microsoft и категорично заявява, че превъзходствата са много и, че не може да става дума за конкуренция. 

С анонсирането на Spotify стартираха и противоречивите мнения от музикантите и пресата относно ефикасността на модела. Отдавна следя с любопитство темата и вече направих своите обобщения не само на база личния си опит като артист, чиито музика е добавена в системата, а и като обикновен потребител на програмата. Аз смятам, че позитивите от Spotify са огромни и те са както за музикантите, така и за слушателите. От прослушването на любимата си песен, даден меломан би донесъл много повече приходи във времето, от колкото ако купи mp3 файл, който се заплаща еднократно. 

Наскоро, в британския вестник Guardian музикантът Dave Stewart от Eurythmics отвърна на обвиненията на Radiohead, които забраниха използването на музиката си, като защити Spotify и заяви, че музикантите би следвало да възхваляват новата услуга и определи компанията като една от малкото, които са прозрачни и изплащат точно възнагражденията. Музикантът с класически хитове обясни още, че възнагражденията ще нарастват с времето, когато услугата добие още по-широка популярност и припомни, че към настоящия момент абонамент имат едва 6 милиона души по света. Според него сумите ще са задоволителни, когато услугата достигне 100 милиона потребители, а самият той вярва, че това е лесно постижимо. 

Предимството на стрийминга е, че колекцията ти от музика не заема място на хард диска, не се налага да сваляте и копирате файлове, а веднъж закупили премиум абонамент получавате достъп до акаунта си от всички устройства. Във Великобритания Spotify вече се предлага в пакет с месечния GSM план, като в тази сума е включен дори достъпът ти до системата от всеки един компютър. След като прогресивно се налагат на пазара на приложения за смартфони, към настоящия момент компанията вече усилено работи да направи приложението вградено във всякакви други видове устройства като телевизори, безжични тонколони, тунери и мултимедия плеъри. 

Изцяло базирани на Spotify вече се предлагат стотици приложения, които използват гигантската база данни с музика по какви ли не креативни начини. Например наскоро бе пуснато такова за iPad, с което потребителите могат да смесват песните в диджейски миксове. Не е изключено и традиционните FM радиа да започнат да захранват програмите си със "сигнал" от облака на Spotify. 

За жалост българските потребители и артисти страдат от липсата на качествени стрийминг услуги и се надявам, че скоро ще можем и ние да се възползваме от новото музикално чудо. Аз лично очаквам с нетърпение Spotify да се появи и у нас и за това ще отправя предложение до Управителния съвет на Музикаутор да влязат в контакт с компанията, тъй като по всичко личи, че имат желание да покриват и нови територии. Към настоящият момент в нашата страна потребителите използват предимно стрийминг услугите на Vbox7, които обаче нямат ясна стратегия за тясно сътрудничество с музикални артисти и създатели на съдържание. Родните мобилни оператори също пробваха, но не успяха да създадат добра стрийминг услуга за музика. Поради тази причина считам, че единствено с навлизането на Spotify ще можем да осигурим справедливи постъпления от стрийминг в България.