Monday, April 28, 2014

ПО ДАННИ ОТ СЕЛО РОЗОВО: В БЪЛГАРИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО НЕ Е НИКАК РОЗОВО

снимка kazanlak.com
Винаги съм смятал, че българите сме гостоприемни, но от днес вече не смятам. Като българин в Лондон и кандидат-поданик на Великобритания, излъчената от медиите сага ме удари право в сърцето и се чудя как ли се чувстват младите сирийски семейства и техните деца? Сигурно вече горчиво съжаляват, че са избрали да дойдат в България. Искрено проявявам съчувствие, за това че родните медии се подиграха с личните им достойнства. В ерата на риалити шоу форматите, нашите медии започнаха да се интересуват само от сензациите. Те вече нямат за цел да ни държат информирани.
Новините, едно време служили за постигане на информираност мутираха в инструмент за внасяне на обществени нагласи, а редакторите обичат често да превръщат зрителите в идиоти-мазохисти, на които им се дават да гледат разни шокови ситуации. Няма друга такава държава и такива медии никъде по света. Честито България, ето ви поредната "обективно" показана истина. Етнически скандал, чиито участници и зрители отново станаха жертва на отразяващите медии, които в търсенето на "риалити" рейтинг пропуснаха да отразят истината. Пропуснаха да порицаят случката и да напомнят на участниците в нея, че през 2014 година хомофобията не е на мода, че днес светът преследва раноправие и в развитите общества подобни несправедливости се наказват. Етническа омраза в България съществува, но за нея са виновни изцяло медиите. Те са тези, които накараха бабите да се страхуват, че ще бъдат изнасилени от сирийски бежанци.
Не е ли една от главните задачи на медиите да допринасят за развитието на едно здраво и информирано общество и да се борят с несправедливостите? Нямат ли те задача да бранят обществените норми? Ако не сме свидетели на беззаконие, то тогава защо медиите не потърсиха сметка на държавата, а вместо това от Нова Телевизия поканиха в сутрешния блок Боян Расате - експертът по дискриминация? Защо бе изпратен репортер в селото, който даде думата на всеки един от нервните селяни, но не потърси гледната точка на потърпевшите или техен адвокат? Беше ли представена гледната точка на закона? Защо никой не попита уплашената от загуба на електорат кметица на кое основание очаква чужденците "да я уведомят", че наемат къща в селото и какви мерки е взела за потушаване на напрежението? Отново неизчерпателно от БНР пък докладват, че според направена полицейска проверка чужденците не били нарушавали законодателството ни. А защо държавното БНР пропусна да попита полицията дали намира за нарушено тяхното право на неприкосновеност показаните по телевизиите кадри с окичване на български знамена по оградата и портата на сирийските наематели, както и демонстрацията пред наетия от тях имот? Къде са полицията и прокуратурата и каква е тяхната позиция? Вторите ще се самосезират ли след като станахме свидетели на един дискриминационен акт, който беше излъчен в национален ефир и показан на цяла България.

Много ми се иска родните медии да престанат да си играят с настроенията на хората и да насочат силата и усилията си в по-конструктивни начинания. Притежаваните от олигарси български журналисти са виновни за съществуващата етническа омраза. Те я програмираха и след това я заснеха в близък план, както става ясно от хронологията на последните събития. В случая със село Розово, по отношение на сирийските семейства откривам сходство в позицията на селяните с тази на медиите. Аз като много други българи се чувствам отвратен да бъда свидетел на показаните откъси от нелепата история и смятам, че трябва да се търси отговорност от медиите и държавата, защото считам, че не са си свършили работата. Това е гавра с правата на всички хора, включително и на гледащите. 

No comments:

Post a Comment