Monday, December 29, 2014

ПЛАТФОРМАТА SOUNDCLOUD ЗАПОЧВА ПРОДАЖБАТА НА АБОНАМЕНТИ

За да избегнат спречквания с мейджърите и за да успеят да угодят на Universal, Sony и Warner от SoundCloud бяха принудени да внесат промени в бизнес стратегията си. 

Логото на SoundCloud
До скоро SoundCloud беше една от малкото платформи, които все още не бяха започнали да показват реклами на аудиторията си и предоставяха абсолютно безплатно услугите си. За да могат да уредят правата на музиката, която потребителите използват от SoundCloud бяха принудени да започнат да пускат реклами между парчетата, а някой от независимите артисти, които имат профили там вече са поканени да се включат в новата програма "On SoundCloud", която ще им даде възможност да генерират приход от използването на музиката им. През януари 2015 компанията ще започне продажбата на абонаментни планове за слушатели, като с тази стъпка все повече доближава модела си до този на Pandora, Spotify и Deezer. Промените поставят под въпрос бъдещата популярност на платформата сред потребителите, тъй като формулата на досегашния й успех се дължи предимно на безплатната, без регистрация и лесно достъпна музика в съчетание с изчистения от реклами интерфейс.

За сега от големите музикални компании единствено Warner са отстъпили правата си на SoundCloud, с което ще генерират печалба от използването на записите на техните артисти. За Warner също така ще има и нова функция, с която ще могат да генерират приход от съдържание на техни артисти публикувано в миксове на други потребители. Функцията ще им даде също и администраторски правомощия не само да контролират достъпа до съдържанието качено от потребителите, но също така и да го трият.

Отстъпването на правата от Warner беше предхождано от дълги преговори между интернет компанията с трите най-големи музикални компании. С цел за да избегнат съдебен сблъсък с гигантите за минали авторскоправни нарушения от SoundCloud са предложили на Universal, Sony и Warner между 3% и 5% от дяловете в компанията, както и процент от печалбата в бъдеще.

Шефовете на платформата се надяват, че ще могат да осигурят лицензи от всички правоносители, като същевременно се оглеждат за възможности да продадат компанията.