Friday, July 24, 2015

БНР СТАНА ЧАСТНО*

БНР пусна нов уеб плейър, който предоставя на слушателите онлайн достъп до всички програми на медията. Освен познатите канали в портала има още 5 нови музикални програми, чието присъствие изненада мнозина. 

Възникнаха доста въпроси сред служителите на БНР. Обсъжда се защо тези програми не се произвеждат от екипа на радиото, както и защо въпреки съкратените възнаграждения на работещите в БНР и протестите по този повод там, управлението на радиото е решило да плати на частна фирма да произведе тези 5 програми?

За продукцията на програмите националната медия е решила да плаща на частна фирма собственост на Константин Вълков, в която бивш съдружник е бил депутатът Мартин Захариев. Константин Вълков е програмен директор на Дарик. В тези обстоятелства някои намират конфликт на интереси.

По този повод днес служители на БНР се обърнаха с писмо към СЕМ, в което изразяват недоволство и излагат опасенията си за последствията, които биха възникнали от това решение на ръководството.

В музикалните среди също започнаха да летят панически въпроси. Музикантите се чудят как това би се отразило на програмната политика на БНР, което през годините е успяло да се наложи като институция подкрепяща и популяризираща българската музикална индустрия. 

И журналисти и музиканти с притеснение наблюдават как БНР "плавно" прави рязък преход към комерсиално радио. 

С този си ход управата на радиото ясно показва, че са забравили за отговорностите си пред обществото. БНР е обществено-полезна медия, която, за разлика от комерсиалните радиа има за цел да предоставя най-обширното музикално многообразие без да се налага да прави компромис с качеството си заради пазарната надпревара.

За съжаление обаче, от звученето на "новите 5 частни канала" на БНР научаваме, че институцията се превръща в дом на вносната корпоративна музика. 

Направих кратък мониторинг и забелязах, че преобладава репертоарът на Sony и Universal. Докато пишех този коментар в ефира нямаше програминг, а един албум на Sugababes свиреше песните една след друга - скандално!

Звучащата от тези канали музика със сигурност не изпълнява обществена функция, тъй като по нищо не се различава от услугите на частните радиостанции. Именно поради тази причина тази формула на "самотни плейлисти с хитове в ефира" няма да бъде успешна. 

Хората не биха слушали тези канали през player.bnr.bg , а биха си пуснали нещо от Youtube. Изумително е как Управителният съвет на БНР не са се сетили за това.

Всъщност, може и да са се сетили, но дори и никой да не слуша тези 5 канала те със сигурност ще генерират авторски права в полза на чуждестранна корпорация, чиито представители в България умело са пуснали пипалата си и по някакъв начин са накарали обществената структура да работи против обществения интерес.


*заглавието е иронично